КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ ПОЛЮБЛЯЮТЬ НЕМИТІ РУКИ ТА НЕЯКІСНІ ПРОДУКТИ

Сонячні дні й чудові дари природи, на які щедре літо, не налаштовують на песимістичний лад. Але саме в цю пору, втім, як і восени й навесні, виникає найбільша загроза підхопити гострі кишкові інфекції: харчові токсикоінфекції, гастроентероколіти, дизентерію, сальмонельоз, черевний тиф. Ці хвороби виникають внаслідок потрапляння в організм мікробів із забрудненими харчовими продуктами, водою і через брудні руки.

Тому пам’ятайте, що найбільшими вашими ворогами є неякісні продукти, які ви можете придбати на ринку, не підозрюючи навіть, що ті овочі, фрукти, ковбаси, які не міняють з часом смаку і незмінні зовні, містять велику кількість збудників кишкових інфекцій.

Не економте на здоров’ї, намагайтеся купувати тільки свіже!

Носієм кишкових інфекцій є хвора людина або та, що перехворіла на легку форму, чи бактеріоносій. Помічали не раз, що розлад кишківника не викликає тривоги? Хворі й не звертаються до лікаря, займаються самолікуванням, не знаючи про те, що їхній організм повністю все одно не звільняється від мікробів. Так люди інфікують оточуючих. Зараження організму відбувається через вживання забруднених продуктів харчування (молочних, м’ясних, салатів, желе, кремів, солодких напоїв). Воно можливе й під час вживання забрудненої збудниками води, яка, до речі, може бути цілком прозорою і не мати неприємного смаку чи запаху. А ще заразитися можна контактним шляхом через брудні руки, посуд, іграшки, рушники, дверні ручки та інші предмети.

Щоб вберегти себе від неприємних сюрпризів, потрібно, найперше, дотримуватися правил особистої гігієни: ще і ще раз мити руки з милом перед приготуванням їжі й безпосередньо перед її вживанням!

Часто-густо доводиться спостерігати, як дорослі частують діток на вулиці чи в транспорті немитими овочами, фруктами та ягодами, а ще гірше - годують ними немовлят! Не дотримуючись елементарних гігієнічних норм, наражають на небезпеку здоров’я ще незміцнілих дітей - багато хворіє на кишкові інфекції саме в ранньому віці.

Профілактика кишкових інфекцій - це також ретельна термічна обробка м’ясних, рибних, яєчних, молочних продуктів. Збираючись у дорогу, не беріть із собою виробів з кремами, що швидко псуються. Ліпше обмежтеся вимитими овочами, фруктами, хлібобулочними виробами, консервами заводського виготовлення.

Улітку, купаючись в річці чи озері, намагайтеся не ковтнути ненароком води. Це і неприємно, і небезпечно для здоров’я. Завжди пам’ятайте, що воду із незнайомого джерела можна вживати тільки після кип’ятіння.

Також не забувайте правильно зберігати продукти харчування, утримуйте джерела водопостачання у взірцевому стані - це основа профілактики гострих кишкових захворювань.

Та якщо, попри все, ви захворіли (у вас нудота, блювота, пронос, біль у животі, слабкість), - не займайтеся самолікуванням, у цій ситуації єдиний порадник для вас - лікар. Ваше здоров’я залежить тільки від вас.

Фруктовий імунітет на весь рік

Літо завжди було улюбленою порою року не тільки через теплу погоду, зелень і сонце, але й через величезну кількість "живих" вітамінів, які воно дарує. Звичайно, смородиною, малиною, вишнями, черешнями, суницями тепер можна ласувати весь рік, але тільки в замороженому вигляді. І скільки б нас не переконували в тому, що заморожені ягоди не втрачають корисних речовин, вони ніколи не зрівняються за смаком та ароматом зі щойно зірваними з грядки.

Фруктами, овочами та свіжою зеленню ми прагнемо наїстися на рік наперед. Хоча деякі лікарі-дієтологи стверджують, що вітамінні запаси не відкладаються надовго, і наприкінці зими нас таки дістане авітаміноз. От коли зі щемом у серці згадається тепле літо й гори черешень-суниць-абрикосів на ринкових прилавках. Тоді нас звично виручатиме фруктово-тропічна екзотика - лимони, банани, апельсини, грейпфрути. Хоча ті ж таки дієтологи стверджують, що наш організм засвоює лише свої, звичні для нашого клімату вітаміни. А різні там ананаси-банани - то тільки пустощі одні...

Тож поки сезон, поки є можливість поласувати живими, справжніми, ароматними фруктами-ягодами, їжте на здоровя!

Не переборщіть із екзотикою

Які б не були екзотичні фрукти й овочі - всі вони корисні. Однак можливе й таке, що наша нація до них не підготовлена. Тоді фрукти й овочі можуть бути нейтральними й виводитися з організму, не насичуючи його вітамінами та корисними речовинами.

До того ж, до деяких фруктів та овочів існує індивідуальне неcприйняття. Проте воно може виникнути так само і щодо українських традиційних продуктів. Тому до екзотики потрібно ставитись обережно: вводити в раціон поступово та обовязково спостерігати за наслідками.

Наїдайтеся досхочу!

Саме в сезон дозрівання фруктів та овочів потрібно наїдатися ними досхочу. Деякі групи вітамінів можна їсти "з запасом", а деякі, наприклад вітамін С, в організмі потрібно підтримувати протягом усього року. Вживайте сезонні фрукти й овочі в таких кількостях, як вам хочеться. Але так, щоб не було харчового отруєння: не зловживаючи, дозвольте організму взяти все потрібне. Відчуйте власні внутрішні поклики. Потрібно памятати, що при термічній обробці частина вітамінів втрачається.

Із першими ягодами, кавунами чи персиками треба зачекати: "першачки" перевантажені хімією, нітратами. Потрібно використовувати фрукти й овочі, які виросли по сезону: вони встигають набратися квантової енергії сонця, яка дуже корисна для людини.

Особливу увагу потрібно звернути на якість питної води. 1,5 літра потрібно спожити за день, при цьому інша рідина (компоти, чаї, соки) не враховуються

- Народжуючись, дитина на 80% складається із води. Зневодження провокує старіння організму. Краще не пити водопровідну воду. Найкраще - фільтрована.

Харчуємося по-нашому, по-здоровому

- травень - редиска,

- червень - огірки,

- липень - помідори,

- серпень - перець,

- вересень - баклажани,

- жовтень-лютий - мариновані й солоні овочі та фрукти,

- листопад - капуста,

- грудень - яблука,

- січень-травень - сухофрукти

- лютий-квітень - усі можливі крупи.

Усе це - як основні страви. Екзотичні фрукти й овочі - на Новий рік та Різдво. Картоплю доти, доки зберігається в природних умовах. Хліб за бажанням, але не обїдатися. Дивися, і здоровя нації стане міцнішим, бо ледачі ми в харчуванні, втомилися постів дотримуватися, харчуватися просто й поживно, одягатися тепло й бігати.

Сонячне загартування влітку

Сонце, повітря, вода використовується комплексно як у процесі повсякденного життя дітей, так і для проведення спеціальних загартовуючи заходів.

Влітку одяг дітей повинен вибиратися так, щоб запобігти їх перегріву. В міру появи у дітей засмаглості, вони можуть залишатися в одних трусах. Дітей з 3-х років необхідно привчати ходити босоніж по траві й очищеному грунті.

Сонячні ванни проводяться під час спокійної гри дітей під прямим сонячним промінням. Діти перебувають на сонці спочатку 5-6 хвилин одномоментного перебування і потім знову йдуть у тінь. Після появи засмаглості діти протягом дня можуть перебувати на сонці 3-4 рази по 10 хвилин максимум.

Сонячно-повітряні ванни починають у мережевій тіні дерев при температурі повітря +200С. На відкритому повітрі вони є більш сильним подразником, ніж у приміщенні, бо, крім дії повітря, включає дію сонця та атмосферної йонізації. Голівка малюка обов’язково має бути захищена від прямої дії променів.

Не забудьмо: дійсно оздоровчим періодом літо стане за умови, що поряд з фізичним гартом подбаємо і про повноцінне загартування повітрям, сонцем, водою, і про вітамінне харчування... І про максимум позитивних емоцій, які маленькій людині може дати лище наша увага, турбота, любов.

Загартування водою

Використовувати воду з метою загартування потрібно при умиванні, митті ніг, купанні, обливанні.

Водні процедури проводяться, як правило, після прогулянки дітей. Обливання проводиться водою, температура якої знижується кожні 2-3 дні.

Умивання: початкова температура води +200С поступово знижується до 16-180С для дітей раннього і до 16-140С для дошкільного віку.

Обливання ніг: початкова температура води +28-290С знижується до 180С для дітей раннього віку і до 160С для дітей дошкільного віку. Або проводиться контрасне обливання – спочатку ноги обливають водою температури 36-350С і тут же водою 180С для дітей раннього віку і 18-160С для дітей дошкільного віку.

Загальне обливання: початкова температура води +35-340С з поступовим зниженням до 26-240С для дітей раннього віку і 240С для дітей дошкільного віку.

Для підтримання загартовую чого ефекту слід широко використовувати ігри з водою, ігри в хлюпальних басейнах.

Обливання з метою загартування може проводитися також після миття ніг та гігієнічного душу, тобто ополіскування проводиться водою, температура якої також поступово знижується.

Добрим засобом загартування і запобігання захворюванням зубів, ротової порожнини та носоглотки є систематичне полоскання рота водою кімнатної температури вранці і ввечері.

Загартування дітей повітрям

Загартування повітрям є простішою, доступнішою і легко приймаючою формою загартування. Воно підвищує стійкість організму до переохолодження, оберігає від простудних захворювань, покращує функцію ихання, обмін речовин, роботу серця і судин.

Літом слід більше знаходитись в лісі, в парку, де повітря насичене активними речовинами, які виділяють рослини.

Важливою формою загартування є повітряні ванни. Починати їх прийом краще в теплі дні, можна в рухові, при цьому тривалість процедур дозується індивідуально:

При t повітря В І тиждень До кінця міс.
/град/ /хв/ довести до /хв/
16-18 2-4 20
19-21 5-9 30
22-24 10-19 50
25-27 20-30 120

загартування свіжим повітрям показано усім дітям, але в залежності від стану дитини треба проводити або загальні, або місцеві повітряні ванни.